Vanliga frågor

Måste jag ha något besvär för att få akupunktur?
Akupunktur används både för att behandla och förebygga sjukdomar. Många som söker för ett problem fortsätter att komma på behandlingar även efter att det akuta problemet är borta. De mår helt enkelt så bra efter en behandling.
Att då och då få en akupunkturbehandling och balansera och stärka kroppen är en utmärkt investering för att hålla sig frisk genom livet!

Gör det ont?
Det sticker till när nålen går genom huden, sedan känns en lätt kramp, spänning eller smärta när nålen kommer in i akupunkturpunkten. Efter en stund känns en skön, behaglig och avslappnad känsla i kroppen.  

Vad händer egentligen under en behandling?
Akupunktur ger jämnvikt, homeostas, av kroppens funktioner och aktiverar kroppens egen läkningsförmåga. Den stärker och balanserar kroppen och öppnar blockeringar.

Vad har en akupunktör för utbildning?
För att bli godkänd akupunktör krävs 3-5 års utbildning i Kinesisk Medicin samt basmedicin 40 p. Praktik, helst i Kina, görs efter den teoretiska utbildningen.  Utbildningen är godkänd internationellt. Fortbildning sker löpande, 2 ggr/år genom Akupunkturförbundet. Det är också krav på årlig fortbildning för medlemskap i förbundet.

Vad är det för skillnad mellan Kinesisk akupunktur och Västerländsk akupunktur?
Den Kinesiska akupunkturen, som är en del av den Kinesiska Medicinen, har utövats i tusentals år och utövarna har en flerårig utbildning. Vi ser till helheten och behandlar både symtom och orsak. Behandlingen skräddarsys för just den person som behandlas, en kinesisk diagnos ställs alltid innan behandling, genom bl.a pulsdiagnostik.

Den sk.Västerländska akupunkturen, som utövas av sjukgymnaster och barnmorskor, behandlar endast smärta. Orsaken till smärtan fastställs inte och behandlas ej. Utövarna har en mycket kort utbildning, från ett par dagar till några veckor. Man började behandla i Sverige på detta sätt på 80-talet, och metoden är inte godkänd  i övriga världen.

Hur vet jag att en akupunktör är rätt utbildad?
De flesta akupunktörer är medlemmar i Svenska Akupunkturförbundet, www.akupunkturforbundet.se
Alla medlemmar har godkänd utbildning, ansvars- och patient försäkring och arbetar efter Socialstyrelsens hygienregler.
Vi är även medlemmar i det Europeiska förbundet, ETCMA.

Hur lång tid tar behandlingen?
En behandling tar en timma, första gången mer, då vi noggrant går igenom dina besvär och en Kinesisk diagnos ställs.

Ska jag tänka på något innan jag kommer?
Du bör inte komma alltför hungrig till behandlingen. För att cirkulera Qi behövs Qi, och den får vi framför allt av maten vi äter.
Ät inte heller en för kraftig måltid innan, och undvik helst kaffe och koffeinhaltiga drycker.
Hör gärna av dig om du håller på att bli, eller är förkyld eller sjuk på annat vis, så diskuterar vi om det är lämpligt att behandla eller ej.

Hur känns det efteråt?
Du känner en lugn, avslappnad känsla efteråt. Ibland blir du mer trött och kanske frusen, särskilt i början av behandlingsperioden. Oftast känner du förbättring av dina besvär direkt.
Någon gång kan du få mer ont på kvällen eller dagen efter den första behandlingen, speciellt om du haft ditt besvär länge.

Vad ska jag tänka på efter behandlingen?
Vila om du är trött, är du pigg så njut av det! Undvik att träna samma dag.

Kan alla få akupunktur?
Ja, det går bra. Stor hänsyn tas till om du ex.vis är gravid, då vissa punkter inte får användas.

Jag är nålrädd, kan jag få behandling ändå?
Ja, du kan få behandling med TuiNa massage, örter och/eller frön som tejpas på punkter i örat. Man kan också trycka på akupunkturpunkter, sk akupressur, men detta har inte samma djupgående effekt som nålar.
De allra flesta provar en nål även om de är rädda, och upptäcker att det är behagligt och accepterar sedan fler nålar.

Hur många behandlingar kommer jag att behöva?
Enkelt beskrivet behövs få behandlingar vid akuta eller lindriga besvär, och fler behandlingar vid kroniska eller långvariga besvär.  Söker du för akut smärta i ryggen eller nackspärr kan det räcka med en eller två behandlingar, men har du haft ont i ryggen i många år behövs fler behandlingar.
Antalet behandlingar är också beroende på ålder, övriga sjukdomar och livsföring. Vid kroniska sjukdomar kan stödbehandlingar behövas under en längre tid.

Hur ofta behöver jag behandlas?
Även det är individuellt. Vi akuta besvär 1-2 g/vecka. Har du haft besvären länge brukar 1 g/vecka räcka, och efter ett par behandlingar kan man utöka tiden mellan behandlingarna.

Är behandlingen bestående?
Ja, i de flesta fall är resultatet bestående. Det förutsätter förstås att du fullföljer behandlingen och i de fall de behövs följer de råd om kost och livsföring som du får av akupunktören.
Vid kroniska sjukdomar, och då sjukdomen funnits länge, kan symtom lindras så att din livskvalité förbättras.

Finns det några biverkningar eller risker med akupunktur?
Det finns inga direkta biverkningar av akupunktur. Ett blåmärke kan uppstå någon enstaka gång. Ibland kan besväret öka efter första behandlingen, men det brukar vara snabbt övergående.
Det finns inga rapporterade skador hos Svenska Akupunkturförbundets medlemmar.

Kan man kombinera Akupunktur med västerländsk medicin?
Det går bra och görs ofta. Det finns ingen motsättning mellan att använda det ena eller det andra. Det är vanligt att ditt behov av mediciner minskar av akupunkturbehandlingen, t.ex allergimediciner eller hormoner. Diskutera alltid eventuella ändringar i medicineringen med din läkare.

Vilken typ av nålar används?
Endast sterila engångsnålar.