Kopping

Kopping används vid spända, stela och smärtsamma muskler. Det ökar cirkulationen av Qi och blod mycket effektivt. Det tar bort ansamlingar i muskler och mjukdelar och ökar flödet i meridianerna.

Glas eller plastkoppar sugs fast över ett muskelområde eller akupunkturpunkt, så att vaccum bildas. Kopparna sitter 5-10 minuter, beroende på vad som ska uppnås med behandlingen. Man kan också dra koppan fram och tillbaka över ett område, Moving cupping.
En annan teknik är att koppan sätts fast och avlägsnas i en snabb serie, Flash cupping. Den tekniken används bl.a vid ansiktsförlamning och vid kosmetiska behandlingar.

Ibland sticks ett litet hål i huden över någon akupunkturpunkt innan koppan sätts dit, så att en liten blödning uppstår. Detta används vid behandling av hudproblem, allergier, feber och acne.

Kopping blev uppmärksammat under OS i Rio de Janeiro, då simmaren Michael Phelps och andra idrottare syntes med lila koppingringar på kroppen. Han använder det efter ett hårt träningspass för att minska ömhet och stelhet i musklerna.

Kevin Rindal, som arbetar med USA´s simmare beskriver skillnaden mellan massage och kopping enligt följande; Istället för att trycka ner muskler och fascia, som vid massage, så separerar koppingen muskler från fascian. Detta låter vätskor flyta mellan dem och blodcirkulationen ökar.
Efter ett träningspass reducerar det mjölksyran. (times.com)

Kopping är också effektivt vid förkylning, hosta, feber samt inte minst vid reducering av celluliter.